follow
fanposter
Jellove

entry About Affies Share
Kingdom


ANIMATION GIF x TUTORIAL x DOODLE

cr:

Fairytale





Hogwarts



Akal dan Fikiran Manusia
16 Januari 2017 | 00 love notes

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera 

There’re times that you feels like your life is the worse. Tapi bila fikir balik, ianya tidak. Bila fikiran menguasai kita, kita akan menjadi orang yang paling mementingkan diri sendiri. Overthinking is a parasite because it kills you slowly without you realise. Tanpa kita sedar, ianya juga boleh menjejaskan kesihatan secara mental dan fizikal, dan semestinya ianya bakal menjejaskan kehidupan seharian kita. Oleh sebab itu, terdapat banyak kes-kes sakit mental yang kebanyakannya disebabkan oleh overthinking dan kemudiannya boleh juga menjejaskan kesihatan fizikal kita. 

Kadang-kadang kita rasa masalah kita itulah lagi teruk dari orang lain dan tak akan ada yang memahami. Ya! Untuk berkongsi masalah dengan orang tu terpulang kepada individu itu sendiri. Ada yang lebih selesa untuk memendam rasa daripada berkongsi dengan orang lain. Ada juga selesa untuk berkongsi dengan orang lain. Bila dah berkongsi dengan orang lain, pasti dada rasa lapang. Kadang-kadang kita perlu tengok dari bermacam sudut untuk memahami. As a hobby, I love reading something related to human behaviour, body language, and psychology because human is so special. Manusia mempunyai akal dan fikiran yang menyebabkan kita berbeza dengan makhluk Allah S.W.T. yang lain. Kadang-kadang kita pun tak faham dengan diri kita sendiri kan? Apatah lagi nak faham orang lain.

Disebabkan itu, kadang-kadang aku faham dengan orang yang lantang dan juga dengan orang yang jenis pendam. Orang yang lantang ni prefer kalau sesuatu masalah tu diselesaikan pada waktu tu je, kawan aku cakap "cerita sini, habis sini je." sebab tak memeningkan kepala dan tak meleret. Kalau orang yang pendam ni pula kebiasaannya lebih matang dan dia mendiamkan diri sebab nak elakkan dari bergaduh sesama sendiri. Kita pun rasa kalau bergaduh ni bersifat kebudak-budakkan dan lebih kepada marah je. Oleh sebab tu, kalau apabila marah, pilih lah untuk berdiam diri sebab apabila marah, kita akan lebih mudah untuk terikut-ikut bisikan syaitan.

Orang pendam ni biasanya lebih merumitkan dari biasa. Haha! sounds funny but that is the truth. I have seen so many people like this. It is hard to know what's in their mind, their thought, and maybe behaviour. Nampak normal je tapi bila sekali dah meletus, habis semua, dan bila terlalu berfikir, inilah penyebab utama berlaku masalah mental. Aku tak suka mentaliti sesetengah orang yang cakap masalah mental ni gila. Ramai je orang yang ada masalah mental yang boleh dirawat, dan orang gila tu kan ahli syurga. People should be open their mind to see this world through the positive side. From that, you can see the world magnificently.

Ada juga mental disorder yang diberi nama daripada cerita Alice in The Wonderland. Karakter cerita kartun Winnie The Pooh pun berdasarkan mental disorder contohnya seperti OCD dan addiction. If you are interested, you can easily google it. Boleh buat tambah pengetahuan am kita kan? Pengetahuan am ni kan luas sebab ada macam-macam cabang.

Alice in The Wonderland Syndrome

Winnie the Pooh 's characters

Kalau kita stress dan tak nak sampai jumpa doktor, cuba macam-macam cara untuk hilangkan stress. Ada bermacam cara nak selesaikannya seperti contoh buat aktiviti yang kita suka. Contohnya melukis, menulis, menari, bersenam, dan sebagainya. Kalau aku, aku suka melukis sebab dengan cara melukis aku seperti meluahkan semuanya kepada lukisan tu. Semakin detail ataupun complicated lukisan tu bermaksud stress level aku makin tinggi. Biasanya, dengan tengok lukisan kita boleh rasa apa yang pelukis tu cuba untuk luahkan. Biasanya, seorang pelukis ni meluahkan sesuatu dengan cara melukis kerana mungkin itu lah cara yang pelukis meluahkan rasa. Yang tak berseni tu boleh cuba cara lain sebab different people, different kind of approach. 

Selain itu, sebagai seorang muslim, cubalah dengan lebihkan beramal dengan cara Solat dan membaca al-Quran. InsyaAllah ketenangan yang kita cari tu kita akan jumpa. Lagu-lagu yang kita sering dengar tu kita ubah sikit dengan dengar lagu-lagu islamik dan juga zikir dan selawat. Aku selalu buat kalau aku rasa tertekan dan sleeping is not the best choice as the problem solver. Percayalah Allah S.W.T. bagi kita sesuatu mengikut kebolehan kita. There is no path that comes by itself. We should make the path whether it is straight or not. Allah S.W.T. kurniakan kita akal, jadi kita perlulah menggunakan akal kita untuk perkara-perkara yang baik.

In the nutshell, always think that there's good in everything. I hope that you can go through your days bravely.
Aku selalu ada masalah nak fikir tajuk untuk setiap post. Kalau tajuk tak kena dengan post maaf lah ya.
Wasalam

Label: , , , ,





Masalah Susah Tidur: Insomnia
11 November 2016 | 00 love notes

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera!

Aku perasan lah kan kadang-kadang aku susah nak tidur pada waktu malam. Biasanya orang panggil Insomnia. Kalau aku dapat tidur pun, aku akan dapat tidur setelah 2-3 jam tutup mata tanpa buat apa-apa. Disebabkan aku susah nak tidur, aku jadi sensitif waktu sebelum aku tidur. Aku boleh hilang sabar kalau lampu dah tutup tapi bila masuk bilik dia buka lampu. Hahaha~ Aku punya sensitif dengan tempat tidur ni boleh dikira sama aras dengan cerewet aku dengan makanan. Senang cerita aku ni cerewet. Bantal tak boleh keras dan tak boleh lembut sangat, dan macam-macam lagi lah. Itu semua aku buat untuk dapatkan tidur yang lena. Hehe.. Bila dah susah tidur, susah pula nak bangun, dan esok mula lah mengantuk ditambah lagi dengan eyebags + dark circles.



Untuk hilangkan masalah aku yang susah nak tidur ni, aku akan cuba tidur awal, iaitu diantara jam 11 pm-12 am. Tapi biasanya tak dapat dibuat sebab banyak kerja yang perlu disiapkan. Lab report, assginments, projects, dan sekarang aku tengah sibuk dengan Final Year Project (FYP). Yup! Projek untuk diploma. Bagi pelajar universiti inilah perkara yang membuatkan emosi kita turun naik bagaikan roller coaster. Gembira, sedih, marah, dan lebih teruk tak ada emosi. Haha! Korang aku menghadap FYP ni hampir setiap hari sampai jemu. Dah jemu tu bukannya boleh berhenti pun. Tapi, cuba lah ikhlas kan hati supaya apa yang kita buat tu rasa seronok. Baru lah tak rasa jemu.

Selain itu, aku cuba juga untuk exercise walaupun aku punya exercise ni boleh dikira dalam masa setahun. Exercise tu boleh juga termasuk dengan banyakkan berjalan. Aku akan jaga makan, aku cuba makan banyak sayur-sayuran, kurangkan minum air yang manis, dan jaga waktu makan. Sejak akhir-akhir ni aku ambil berat dengan kesihatan diri aku. Kalau rasa lemah semacam je, aku minum atau makan sesuatu yang sihat. Contohnya, air Teh Hijau, dan aku kurangkan minum air yang mengandungi kafein. Kafein tak bagus, tapi aku selalu minum untuk tahan mengantuk. Ayoooo nana!

Aku baca, antara penyebab insomnia ni adalah terlalu banyak berfikir, rasa tertekan, tak senang hati, risau, kitaran tidur yang bertukar-tukar, cara kehidupan seharian, pangambilan makanan yang tak sihat, sakit, dan sebagainya. Pada zaman sekarang, ramai yang kena insomnia sebab banyak tengok telefon bimbit sebelum tidur. Telefon bimbit adalah penyebab yang ketara dan perlu dielakkan. Tapi, aku sendiri mengaku dah memang jadi tabiat aku selalu tengok telefon sebelum tidur.

Lukisan dilukis oleh aku sendiri :)

Aku bukan lah selalu kena insomnia, ada masa-masa yang tertentu bila benda yang aku buat tu akan menyebabkan insomnia. Jadi, aku akan cuba sedaya upaya untuk mengelakkan dari insomnia. Ayah selalu cakap kalau tak dapat tidur, jangan fikir benda lain dan berzikir lah. Alhamdulillah setakat ni menjadi. Selamat malam semua!

Wasalam





Past