follow
fanposter
Jellove

entry About Affies Share
Kingdom


TUTORIAL x DOODLE

cr:

Fairytale





Hogwarts



My drawings: Building and House
29 Ogos 2017 | 30 love notes

Assalamualaikum and hello!

As promised, I would like to share my drawings with you guys although most of my drawings were in black and white. Well, I am not an art student, and I don't really know about the good colour combination for my drawing. Well, I like it that way because it looks neat for me. Haha! For sure, if I try to touch up my drawings with some colours it will look messy.

FYI, I love seeing designs of building/house especially traditional Malay's house, Islamic architecture, castle and also some other unique architecture design. As a civil engineering student, I love to see how the engineer actually makes the architect's design comes true. It is magnificent and amazing. Moreover, watching Allah's creation, nature is the best thing ever because I will never get bored. But, I can't draw the nature because it is not my specialty. My skill in drawing is not good enough to draw the nature. Enough with the babbling, let me shamefully show to you my drawings.


I drew this when I was in Form 5 (maybe?) I don't know whether the boy in the picture was riding a bicycle or a motorcycle. Peliksss. I remember that I always brought my drawing book to school and draw whenever I have times to spare, and of course during the lesson (sometimes). I miss my old sweet and sour days at school.


For those who wonder, the drawing above is al-Aqsa Mosque, also known as Bayt al-Maqdis. For this drawing, It will belong to my lecturer. Well, he asked me to give this drawing to him. :D


My mom's request. She wants to frame the drawing soon. "Lukis gambar rumah, nanti mama nak letak dalam frame". Haha! As I mentioned in my previous post, I don't take requests. One of the reason is that my commitment is fully in my studies.

Sooner or later, I will post other drawings of mine. Just wait and see, hoping that I will blog and blog-walking regularly despite my busy schedule as a full-time student. Don't forget to give me your Doa that I will face this semester with more confident, diligent, and healthy!

See ya!

Label: ,





Degree VS Diploma
24 Ogos 2017 | 10 love notes





Assalamualaikum dan hai semua!

Dah lama sangat aku tak update blog ni. Dah berhabuk bersawang dan dah tak ada reader. Haha! Tak apa lah, aku menulis pun saja-saja je. Post sebelum ni pada bulan januari yang lepas. hahaha berbulan-bulan dah tinggal. 

Semenjak dah degree ni aku busy semacam. Perjalanan hidup waktu degree ni pun dah lain sangat dengan diploma. Classmate sendiri pun aku dah tak kenal melainkan satu group assignment ataupun memang dah kenal sejak diploma dulu. Huhu! For sure, I miss my diploma life and friends. Kalau waktu diploma dulu, hari-hari aku tunggang-terbalik bila dah sem last (projek diploma), tetapi degree ni aku dah rasa pressure tu waktu tahun 1 lagi. Belum lagi bila dapat satu rumah dengan pelajar fakulti pendidikan (cikgu). Hahh, diorang punya kurang assignment tu heaven gila. Memang melambangkan 1st year sangat. Sampai diorang cakap kalau stay up je mesti budak civil engineering, yang buat benda pelik-pelik (design tong sampah sebesar alam) je mesti budak civil. Fyi, dalam rumah tu ada 2 orang je yang amik civil engineering, aku dan sorang lagi roommate.

Belum masuk lagi dengan tidur atas kerusi luar seminggu. Dah jadi perkara biasa. Hahaha, mungkin aku culture shock waktu 1st year ni. Minta-minta sem akan datang aku dapat membiasakan diri dengan kehidupan aku sebagai seorang pelajar degree. InsyaAllah :)

Disebabkan 1st year aku dah tunggang langgang, jadi waktu cuti sem ni aku menghabiskan masa dengan buat benda yang aku suka, melukis, tidur, makan, baca buku, dan marathon movie/drama dan sebagainya. Haha! Aku memang bersungguh menghabiskan masa dengan buat benda yang aku suka. Buku macam-macam dah dibaca, Harry Potter dari Harry Potter and the Sorcerer Stone sampailah ke Harry Potter and the Deathly Hallow, dan juga buku-buku lain yang ada kat rak buku di bilik aku.

Sepanjang 1st year haritu, aku tak dapat nak melukis langsung walaupun aku pernah cakap yang cara aku kurangkan stress adalah dengan melukis. Jadi aku memilih cara lain untuk kurangkan stress pada waktu itu. Dan sekarang, bila dah cuti ni memang macam-macam aku lukis, dan semestinya aku lukis bangunan, rumah dan zentangle (boleh google kalau nak tahu). Prinsip aku kali ni aku nak lukis puas-puas, kalau naik cuti dah tak dapat nak buat apa yang aku suka, tak rasa terkilan sangat kan?  Tapi naik sem ni nanti aku ada subjek Engineering Drawing and Autocad. So, dapat lah juga melukis. Hahaha...

Ramai yang cakap kenapa aku tak pernah nak terima request orang untuk lukiskan something. Jawapan aku adalah aku bukanlah melukis secara professional, aku buat secara suka-suka dan idea datang tiba-tiba. Kalau orang minta, aku kena brainstorming dan biasanya kalau aku melukis secara paksa mesti tak jadi. Ada juga yang tanya kenapa aku tak jual lukisan aku? Hmm, yang ni sebab kalau nak jual aku rasa lukisan aku tak perfect dengan garisan menggigil dan terconteng sana sini. So, biasanya aku bagi kepada insan-insan yang terpilih. Haha! Kalau nak juga beli, hahh, aku tak letak harga pun. Biar pembeli yang menilai sendiri harga lukisan tu. Tapi so far, aku tak pernah lah buat yang ni.


Hahh, siapa perasan? ni Masjid Muar. Kalau tak pernah nampak real life pergilah google. Ni aku lukis beberapa minggu lepas sebelum tidur. Hahaha, itu yang garisan menggigil semacam. Tak guna pembaris pun. 

P/s Kalau ada masa nanti aku update lagi ya! Sekarang aku tengah melukis masjid Al-Aqsa. Tak tahu bila siap.

Wasalam,

Label: ,





Past