follow
fanposter
Jellove

entry About Affies Share
Kingdom


ANIMATION GIF x TUTORIAL x DOODLE

cr:

Fairytale





Hogwarts



Tutorial Animated Gif on your header
25 November 2011 | 00 love notes

Photobucket

Hari ni aku rasa baik hati.Aku buat tutorial buat animated gif on header.Aku tak buat kat header aku.Aku buat kat 'assalamualaikum' dan 'by : nana' di post aku.

First buka photoshop tekan file>new


pilih width and height yang bersesuaian


Click window>animation okay?


nanti animation keluar kotak panjang kat bawah tu.tulis lah apa-apa yang korang nak


Drag 'by : nana' yang asal dekat bawah tu.Nanti keluar 'by : nana copy' macam dekat atas tu.Buatlah copy nya seberapa banyak yang korang nak.


Tekan yang kotak hitam kat tepi tu dan pilih new frame.


Bila dah tekan new frame tadi,dia keluar frame baru kat nombor 1 tu.Tekan nombor 1 dan tengok pula nombor 2.Untick mata yang bahagian 'by : nana copy' tu


tekan yang aku kotakkan kat bahagian bawah tu dan pilihlah apa-apa pun.


Dah buat yang tadi kan? okay,tekan pula frame yang kedua macam kat nombor 1 tu,buang mata yang tadi dan tick pula kat tempat yang berlawanannya,lepas tu tekan nombor 3 dan buat macam kat atas tadi.


Bila dah siap, tekan file>save for web & devices...


penting tau! yang tanda '*' tu,mesti GIF,kalau yang lain nanti tak jadi.

Fiuh! penat buat ni,tapi nasib baik tadi upload cepat gila.Terkejut juga tadi,haha! Nampak sangat yang internet selama ni lambat. :D

as-salam

p/s tak faham tanya,kalau tak,nanti tak jadi.


Photobucket




Past / future